AVON planet spa Treasures Of The Desert maska za lice sa Rhassoul glinom


Ova maska ima prilično dug naziv- AVON planet spa Treasures of the Desert Rhassoul Clay face mask with Moroccan Argan Oil, odnosno maska sa Rhassoul glinom i marokanskim arganovim uljem.
Za arganovo ulje kažu da je tečno zlato, a vjerujem da vas je većina imala do sada neki proizvod koji je sadržavao ovo ulje ili ste imali i čisto arganovo ulje. Rhassoul glina je malo manje poznat sastojak, tako da ću napisati par riječi o ovoj vrsti gline.
Poznata je i kao crvena marokanska glina, a dolazi sa Atlas planina u Maroku i crveno-smeđkaste je boje. Poznato je da se u banjama koristi već 1400 godina,a mnogi ljudi je koriste svakodnevno kao prirodni sapun i šampon. Ova glina je poznata po svojoj nevjerovatnoj moći da apsorbira nečistoće iz kože i kose, te im daje vrlo korisne minerale. Po tome se Rhassoul glina i razlikuje od ostalih vrsta gline, ima visok nivo silicija i magnezija, te željeza, natrija, kalija i litija. Za crvenu marokansku glinu kažu da koži pruža elastičnost, otklanja nečistoće i mitesere i zateže pore, te balansira masnoću u koži i tako je pogodna kako za one sa suhom, tako i za one sa masnom kožom. Obzirom da je jako nježna pogodna je i za sve nas sa osjetljivom kožom. Ono što je najbitnije jeste to da otklanja samo višak masnoće koji začepljuje pore, ali ne i ulja koja su koži potrebna, pa ne dolazi do dehidracije.
Ovo sve možemo očekivati ako imamo 100% čistu glinu, efekti u ovoj maski su smanjeni , jer je pomiješana sa masom drugih stvari i nalazi se pri dnu liste sastojaka. Ispred nje se nalazi Arganovo ulje, ali i bentonit, druga vrsta gline koja je dosta slična Rhassoul glini, a služi za detoksikaciju i koje se često uzima i oralno.

Treasures of the Desert maska za lice sadrži i masne kiseline i vitamin E, suncokretovo ulje, ekstrakte kadulje, cimeta i muškatnog oraščića.





Moram iskreno priznati da me mrvicu bilo strah koristiti ovu masku prvi put, jer mi je u zadnjih godinu dana koža poludila, postala je nevjerovatno osjetljiva, a dijagnosticirana mi je i rosacea. Uz to imam i izrazito masnu kožu, pa ti vidi... Na dosta stvari moja koža reagira, u vidu trenutnog crvenila , a na neke proizvode čak i malo dugotrajnijim crvenilom. Prije par mjeseci mi je lice nateklo nakon korištenja jednog tonika, tako da sam stvarno bila malo uplašena reakcije. Prije nego što sam je počela koristiti istražila sam malo o rhassoul glini i pročitala da je pogodna i za osjetljivu kožu, te se i usudila koristiti je. I drago mi što jesam, jer mi maska totalno paše.
Dolazi u plastičnoj tubici u količini od 75ml, klasičnoj za Avon maske, a kada se nanese na kožu ima smećkastu boju, sa malo roze i stavljena na lice izgleda kao da sam nanijela malo tamniji puder. Srednje je gustoće i lijepo se dozira i nanosi na lice. Ja je nanesem prstima na prethodno očišćeno lice i držim maksimalno 5 minuta, iako na pakovanju piše da se može držati 5-10 minuta. Već nakon nekoliko sekundi se maska počinje sušiti na licu, i osjećam blago zatezanje, ali ne pretjerano da se stvaraju pukotine ukoliko se nasmijem ili mrštim. Lako se ispire vodom i ne ostavlja nikakav trag na licu. Dvije stvari me oduševljavaju kod ove maske, prva je ta da moja koža ne reagira na nju u smislu crvenila, a druga je ta da je lice nakon ispiranja maske vidno čišće i zamatirano, ali mi obrazi ne ostaju isušeni. To mi se zna često desiti kod proizvoda za masnu kožu, skinu mi sva ulja i prirodnu vlažnost kože, pa budem ostavljena sa dehidriranim obrazima za koje onda moram koristiti dodatne proizvode i ode to u nedogled.
Koristim je dva puta sedmično i svidja mi se efekat koji ostavlja na licu.
Što se mene tiče, nastaviću je kupovati nakon što potrošim ovo pakovanje, a savjetujem vam da je i vi probate, vjerujem da će većini pasati.
U trenutnom katalogu košta 6,90 KM...


Sastav:  Aqua, Kaolin, Glycerin, Bentonite, Alcohol Denat, Butylene Glycol, Talc, Diproplyene Glycol, Stearyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Benehyl Alcohol, Phenoxyethanol, Xanthan Gum, Hydrated Silica, Disodium EDTA, Parfum, Zinc Oxide, Argania Spinosa Kernel Oil, Moroccan Lava Clay, Helianthus Annus (Sunflower) Seed Oil, Cinnamomum Cassia bark Extract, Myristica fragrans (Nutmeg) Extract, Salvia officinalis (Sage) Leaf Extract, Cl 77491, Cl 77492, Cl 77499, Limonene.


xoxo

*proizvod ustupljen u svrhu recenziranja

Broj komentara: 8

  1. Koristila sam razne Planet Spa maskice, ali ne i ovu, valjda bi trebalo da je probam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj definitivno, ja sam ih probala par, a ova mi je do sada najbolja :-)

      Izbriši
  2. Naručila sam i ja svoj primjerak i sad kad sam pročitala da si zadovoljna, baš se veselim isprobavanju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hajd bas mi javi kada isprobas kako ti se svidjela....

      Izbriši
  3. Ja sam isprobala onu ljubicastu i nikako mi nije odgovarala :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije ni meni, ni ona siva sto se zagrijava , ali ova mi je odlicna..

      Izbriši
  4. Ja se zaljubila i u piling i u masku :D
    Inače volim njihove maske, a ova mi je baš legla ko budali šamar haha :D I moje lice u zadnje vrijeme nešto al niti jedno od ovoga što sam navela mi ne smeta, baš naprotiv - skroz mi godi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahah, volim tu frazu :-). Nisam probala piling, ali mqskom sam odusevljena stvarno, bas mi godi, sto kazes...

      Izbriši